Галино Миколаївно, ми всі знаємо, що РТПП має великий досвід з оформлення сертифікатів походження. Можливо, і у цій сфері існують якісь тенденції або зміни.


Так, ви праві. Серед різноманітних послуг, що надаються відділом, ключовою є оформлення сертифікатів походження. Сертифікат походження –  це документ встановленої форми, який застосовується для підтвердження країни походження товару. Він видається уповноваженими органами країни – експортера товару та використовується як одна з підстав для застосування пільгової ставки мита. Подання в митницю сертифіката про походження товару є оптимальним варіантом для декларанта. Цей документ розглядається митницею у якості основного документа, що однозначно свідчить про те, що вказаний товар походить з тієї або іншої країни.
Зокрема, останнім часом особливо актуальним та затребуваним є сертифікат вільного продажу. Це документ, який підтверджує, що продукт вільно, без обмежень, продається на території України. Сертифікат буде актуальний, наприклад, для експорту продуктів харчування, косметики, товарів побутової хімії, лікарських препаратів, медичної техніки в країни, які визнають Free Sale Certificate. У деяких країнах, наприклад, в Алжирі надання з вантажем даного сертифікату є обов’язковим.

Фахівці Вашого відділу, одними з перших у Миколаївській області впровадили такий напрямок, як митне оформлення вантажів.
Один з найбільш важливих процесів зовнішньоекономічної діяльності це митне оформлення вантажів. Не має значення – ви займаєтесь імпортом або експортом товарів, або тільки плануєте. Щоб процес митного оформлення не супроводжувався стресами, необхідно приділити належну увагу правильності заповнення всіх необхідних документів. Не варто випускати той момент, що кожен товар, що проходить через митний кордон країни, підлягає певним видам контролю (митний, фітосанітарний, ветеринарний, екологічний і т.д.). Є види контролю обов’язкові для всіх, а є і ті, які залежать від коду товару відповідно УКТ ЗЕД. Митне оформлення – це чітке і обов’язкове проведення митних формальностей, необхідних для випуску продукції. Декларування даних відбувається шляхом подачі інформації в загальноприйнятій формі про ввіз чи вивезення товару, де також вказується мета транспортування.
Крім того, у нас з’явився новий напрямок з розряду транспортно-експедиторських послуг: заповнення товаросупровідних документів, оформлення сертифіката про переміщення вантажу за формою EUR.1: підготовка пакету документів, заповнення EUR.1 з подальшим його оформленням на митниці.

Поговоримо про важливість професійного перекладу та його якість. Я знаю, що Ваш відділ надає послуги з усного та письмового перекладу.
За роки діяльності Палати здійснено переклад величезної кількості ділової, технічної, юридичної, медичної, приватної та іншої документації. Палата надає висококваліфіковану перекладацьку підтримку при проведенні ділових та приватних переговорів, забезпечує послуги синхронного перекладача на конференціях та презентаціях, виставках, семінарах та ділових візитах іноземних делегацій, послів та бізнесменів, у ділових відрядженнях наших бізнесменів закордон.
У нас замовляли і замовляють усні та письмові переклади приватні особи і великі та малі компанії: ДП «СК «Ольвія» та СП «Нібулон», «Амальгама-Люкс» та «Агро-Юг-Сервіс», «Дельта-Лоцман» та МКХП, «Югнафтосбут» та «Екотранс». Палата надавала висококваліфіковану перекладацьку підтримку при проведенні ділових та приватних переговорів (останнім разом – для ДП «СК «Ольвія»), на запрошення міської та обласної адміністрацій забезпечувала послуги перекладача на візитах послів Австрії та Греції, Австралії, Бельгії та Нідерландів. Палата надавала перекладача для участі у виставках та семінарах, конференціях та презентаціях, як з участю у прямому контакті, так і он-лайн-послуги. Яскравим прикладом служать участь в он-лайн бізнес-форумі «International Business Hub-Activities Reload post Covid-19» та ділових зустрічах: представника португальських бізнесменів Мігеля Леаля з представниками РТПП, керівництва ДП «СК «Ольвія» з представниками американської компанії з будівництва вантажних кранів. Палата також надає перекладацький супровід іноземним делегаціям та бізнесменам протягом їх візиту в наше місто (делегація порту Гент, делегації представників катарської компанії «Q-Terminals» та у ділових командировках наших бізнесменів закордон (Бельгія, Польща).

Одним із цікавих напрямків Вашого відділу є визначення кодів згідно з УКТ ЗЕД та ДКПП. Що це за послуга? Чи всі товари кодуються?
УКТ ЗЕД це Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності. Метою кодування є систематизація шляхом їхньої ідентифікації і присвоєння умовного позначення (коду), завдяки якому можна знайти і розпізнати будь-який об’єкт(Товар) серед багатьох інших. Це є обов’язковою умовою для визначення режиму імпорту, експорту різних товарів, а також вона необхідна при узгодженні тарифів митниці. І так, всі товари мають код згідно з УКТ ЗЕД.
Державний класифікатор послуг і продукції (ДКПП) спеціально призначений для того, щоб його використовували органи виконавчої і центральної влади, статистики, фінансові органи і всі суб’єкти, які здійснюють господарську діяльність в Україні.

Галино Миколаївно, як зараз розвивається ваш відділ, можливо з’явились нові напрямки діяльності?
Зараз палата стає ще більш відкритою та клієнтоорієнтовановаю. Ми разом з представниками бізнесу ми є невід’ємною частиною процесів, що відбуваються у державі.
Так, з 1 серпня 2017 запрацював режим вільної торгівлі між Україною та Канадою. Завдяки активному лобіюванню інтересів України впливовою українською громадою в Канаді, ми отримали багато преференцій. Варто зауважити, що Канадський ринок орієнтований на імпорт і входить до топ-20 перспективних для України ринків. Об’єм українського експорту до Канади щорічно зростає.
Угодою про вільну торгівлю скасовано ввізні мита на імпорт 98% українських товарів. Для отримання преференцій виробник підтверджує українське походження товарів декларацією виробника на інвойсі або іншому комерційному документі. Для зазначення такої декларації необхідно/ треба знати Правила визначення країни походження, що визначені Угодою про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Спеціалісти відділу сертифікації та декларування консультують та допомагають правильно застосовувати вимоги Угоди, щодо конкретної продукції.
Спектр послуг нашого відділу дуже різноманітний, а у деяких випадках унікальний Так, для цілей тендерних комітетів (комітетів з конкурсних торгів) відділ сертифікації та декларування проводить роботи з встановлення виробництва товарів/ виконання робіт/ надання послуг суб’єктом господарювання, розташованим на території України.
Високо кваліфіковані спеціалісти відділу гнучко реагують на вимоги ринку. Наразі, у руслі загального напрямку країни на діджиталізацію з’явилась можливість створення електронних кабінетів замовника та подання електронних заявок для отримання сертифікатів походження.
Хочу ще зауважити, що мені дуже приємно бути частиною команди професіоналів РТПП Миколаївської області. Завдяки спільним зусиллям нам вдається знаходити рішення складних задач та формувати успішне майбутнє.