1 лютого 2019 року в конференц-залі Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області відбувся відкритий семінар на тему: “Медіація, як спосіб ефективного вирішення спорів”.

З лекцією з різноманітних питань медіації виступила Анжеліка Головченко – сімейний адвокат, юрист с 13 – річним стажем, сертифікований медіатор, волонтер Громадської організації “Ліга Медіаторів України” (м. Київ).

Протягом двох годин слухачі, серед яких були адвокати, юристи, керівники Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги Управління юстиції в Миколаївській області, керівники приватних підприємств та лідери громадських об’єднань дізнавались про те, які саме особливості та переваги має медіація, що є ефективним процесом трансформації принципових позицій партнерів по конфлікту в їх власні інтереси: мотиви, потреби та цінності. Мова йшла про історію розвитку медіації в Україні так і в світі; про роль медіатора в процесі та про конфіденційність, як один з основних принципів процесу медіації (поміж наступних трьох).

Медіація є, дійсно, не лише найкращою альтернативою суду та способом поведінки у конфлікті, а й культурою позитивної комунікації та формою профілактики конфліктності у суспільстві. І тому, не маючи Закону про медіацію, вона працює та активно розвивається на підставі всесвітнього досвіду та (локально) Державного стандарту соціальної послуги посередництва (медіації), затвердженої наказом Мінсоцполітики за №892 від 17.08.2016р.
Застосування у різних сферах людських стосунків медіації, як інструменту (сімейна, організаційна, бізнес-медіація, конфлікти у родині), розвантажить судову систему та з найменшими втратами дозволить віднайти те рішення, що відповідає власним інтересам кожної зі сторін.

За результатами заходу, проведено опит учасників семінару щодо проявленого інтересу до викладеної теми та можливості продовжувати діалог на запропоновану тематику у форматі навчальних семінарів, круглих столів, дискусій.  Більш ніж 95 % учасників висловили бажання продовжити зустріч з лектором у майбутньому. Тому саме, РТПП Миколаївської області прийняла рішення розробити план семінарів з різних напрямків медіації на 2019 рік, про що проінформуємо додатково на сайті Регіональної ТПП та на сторінці палати у фейсбуці.