З метою пошуку партнерів для впровадження в Миколаївській області біотехнологій з переробки органічних відходів, період з 05 по 09 листопада 2018 року представники Миколаївщини відвідали Бельгію.
До складу делегації увійшли заступники голови Миколаївської обласної адміністрації В’ячеслав Бонь та Олександр Кушнір, президент Миколаївської регіональної торгово-промислової палати Ігор Катвалюк та інші.
В ході візиту було проведено переговори з керівництвом ключових європейських підприємств-розробників біотехнологій а також, в рамках проведення міжнародної конференції «Вдосконалення і стимулювання європейської біоекономіки», організовано презентацію інвестиційного потенціалу Миколаївщини в аспекті створення нових підприємств з переробки відходів агропромислового комплексу.
Учасники конференції, серед яких були представники високотехнологічних компаній, що працюють в сфері біотехнологій і біоенергетики, а також профільних інвестиційних фондів, виявили значний інтерес до Миколаївщини, як майданчику для реалізації проектів і створення профільних підприємств.
Додатковим аргументом на користь привабливості Миколаївської області для потенційних інвесторів в аспекті реалізації вказаних проектів слугує можливість залучення фінансування з боку Європейського банку реконструкції та розвитку.
В жовтні цього року представниками ЄБРР було офіційно оголошено про плани банку ініціювати в 2019 році масштабну спеціалізовану програму з біоенергетики. Означена програма передбачає фінансування ЄБРР 10-15 великих проектів в сфері біоенергетики. Орієнтовний обсяг фінансування програми сягатиме 70-80 млн. Євро.
На сьогодні, проблема переробки відходів агропромислового комплексу є дуже актуальною для Миколаївщини. Адже, згідно офіційних даних, лише 1% відходів продукції сільського господарства області в даний час використовується в переробці.
Маючи потужну сировину базу для впровадження біотехнологій переробки, Миколаївська область має всі можливості для організації профільних переробних підприємств. При цьому перспектива залучення фінансування з боку ЄБРР, безумовно, значно збільшу привабливість реалізації подібних проектів як для розробників біотехнологій так і для потенційних інвесторів.
Означена теза знайшла своє підтвердження в ході переговорів миколаївської делегації з представниками таких відомих на ринку біотехнологій іноземних компаній як: Ecosinth, Ceatech, GlobalIndustralDynamycsNNFCC, ToulouseWhiteBiotechnology, та інш.
Окрім зустрічей з представниками означених компаній делегація Миколаївської області відвідала бельгійське підприємство BIOBASEEuropepilotplant, що володіє унікальними можливостями масштабування біотехнологічних процесів і є партером багатьох профільних програм ЕС в сфері біоенергетики. Представники Миколаївщини ознайомились з виробничими потужностями означеного підприємства, а також узгодили з його менеджментом найбільш перспективні шляхи подальшої співпраці, спрямованої на створення умов для реалізації в Миколаївській області проектів в сфері біотехнологій та біоенергетики.
Також, в рамках системної роботи із залучення в регіон іноземних інвесторів була проведена зустріч з заступником директора бельгійської урядової інституції «Агенція з інвестицій і торгівлі Фландрії». В ході зустрічі представники Миколаївської делегації презентували інвестиційний потенціал області та обсудили можливі шляхи подальшої взаємодії.

Слід зауважити, що Урядом України було офіційно затверджено Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року (НПДВЕ) з чіткими цілями та дорожньою картою для сприяння переходу до використання відновлюваних джерел в енергетичному секторі.
Окремим розділом в НПДВЕ виділено біоенергетику, рівень сучасного розвитку якої в Україні, на жаль поки що, є одним з найнижчих в Європі.
«Галузь біоенергетики в Україні має чи не найбільший потенціал розвитку. Це обумовлено особливостями клімату, потенціалом аграрного сектору і наявністю необхідної робочої сили»