Регіональною торгово-промисловою палатою Миколаївської областів у межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва  30травня 2023 року був організований Круглий стіл на тему «Найкращі практики кластерів України та ближнього зарубіжжя»

Довідкова інформація:  Програма міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією  DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Мета заходу: ознайомлення з ідеологією, обґрунтуванням та практикою кластеризації у бізнесі, підвищення якості ведення бізнесу та відповідності європейським стандартам.

Цілі заходу:
1. Знайомство с сучасними ідеологією, обґрунтуванням та практикою кластеризації у бізнесі.
2. Обмін досвідом.
3. Формування інтересу до теми кластеризації

У засіданні Круглого столу взяли участь директор Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОВА  Корольов Олександр Володимирович,  директорка Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Шуліченко Тетяна Василівна та запрошені спікери:

Михайло Крикунов, канд. екон. наук, декан Київської бізнес-школи, бізнес-консультант, тренер.
Георгій Рогов, д-р. екон. наук, професор, завідувач кафедри фінансів факультету Економіки моря, НУК.
Олексій Мірошниченко,канд. екон. наук, голова спілки економістів Миколаївської області.
Ігор Лисицький, член Наглядової ради, Морський кластер України.
Олег Демчук, голова правління UkrainianClusterAlliance.
Андрій Карпенко, д-р. екон. наук, директор ГС «Запорізький кластер «Інжиніринг-Автоматизація-Машинобудування»
Борис Гуртовой,TrixterDigitalfounder, міжнародна співпраця з DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH.
Дурман Микола, д-р. наук з держ. управління, професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету.
Михайло Золотухін, директор Фонду розвитку м. Миколаєва, транскордонний туристичний кластер «Скіфський Всесвіт».
В’ячеслав Клочан, д-р. екон. наук, професор, голова ГО «Агенції розвитку Південного регіону».
Тетяна Котенко, канд. екон. наук, членкиня Робочої групи з розробки програми Уряду України з відновлення економіки України.
Дмитро Кранковський, заступник директора «Інноваційний кластер RinnoHub».

Учасники Круглого столу обговорили  шляхи  підвищення інтересу до кластеризації та визначення стандартів ведення бізнесу на Півдні України.

Учасники   зазначили, що такі заходи є майданчиком для пошуку спільної мови з колегами з інших компаній та організацій, що може допомогти у формуванні професійного співтовариства.  Окрім того, заходи такого роду можуть сприяти обміну досвідом та підвищенню компетенцій учасників, що в свою чергу може мати позитивний вплив на ефективність та конкурентоспроможність їхніх організацій.