16 серпня 2023 року в Регіональній ТПП Миколаївської області відбулося засідання Круглого столу.

Тема заходу:  Перспектива розвитку суднобудівного комплексу Миколаївського регіону

У засіданні Круглого столу взяли участь народний депутат України Пасічний Олександр Станіславович,  заступник голови Миколаївської обласної військової адміністрації Марінов Микола Миколайович, директорка Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко, радник голови Миколаївської ОДВА Андрій Зінченко, член наглядової Ради Громадської спілки «Морський кластер України» Ігор Лисицький, директор ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» Богдан Музика, Генеральний директор ТОВ «Порт Очаків» В’ячеслав Місаренко, директор ТОВ «ЕСТА ЛТД» Олег Астахов, головний інженер ДП Дослідно-проектний центр кораблебудування Дмитро Буссов, голова комітету, директор Інноваційного кластеру RinnoHub Володимир Євсєєв.

Ігор Лисицький – член наглядової Ради Громадської спілки «Морський кластер України», ознайомив присутніх із Стратегією відродження вітчизняного суднобудування на період до 2035 року, яка розроблялася групою фахівців на протязі довгого часу, обговорювалася на засіданнях Комітету з розвитку бізнесу та інвестицій при РТПП Миколаївської області та, після невеликого доопрацювання, вже готова бути представлена для обговорення на більш високих рівнях влади. Він зауважив, що концепція розроблялася на основі внутрішніх потреб держави, з оглядкою на зовнішню конкурентоспроможність.
Розроблено план подальших дій, а головне в цьому плані- необхідно створити в Україні науково-дослідний центр суднобудування.

Нардеп Олександр Пасічний зауважив, що цілком підтримує ініціативу та бажання Миколаївських фахівців- суднобудівників з приводу необхідності відновлення та розвитку суднобудівної галузі, готовий підтримувати їх ініціативи на всіх рівнях влади.

Підбиваючи підсумки засідання, Ігор Катвалюк резюмував: в нас вже є Концепція розвитку суднобудівної галузі, її треба підтримувати, доповнювати, та розвивати. Це документ достатнього рівня, який вже можна презентувати на всіх рівнях влади.
Разом з цим, нам треба йти наступними напрямками:
1. Необхідно ініціювати внесення змін в Закон про технопарки (індустріальні), особливо, що стосується суднобудування.
2. Треба ініціювати прийняття Закону про підтримку суднобудівної галузі.
3. Провести нараду суднобудівників із представниками наших дизайн груп, щоб за їх допомогою створити власний продукт, виходячи із наших можливостей та потреб, який ми вже зараз можемо презентувати, як в нашій країні, так і за її межами.