12 квітня 2023 року до Миколаєва завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні Олє Єгберг Міккельсен .

В  РТПП Миколаївської області відбулася робоча зустріч посла із президентом РТПП Ігорем Катвалюком, директором Всеукраїнської громадської організації “УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ЦЕНТРІВ ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ” Артемом Ващиленко та депутатом Миколаївської міської ради -Миколою Капициною.

Під час  візиту Посла Данії в Україні до РТПП Миколаївської області було  обговорено потенційні напрямки подальшого розвитку співробітництва з метою забезпечення сприяння комплексному відновленню малого та середнього бізнесу Миколаївщини, що дозволить вирішити наступні завдання:

  • забезпечити нормальне функціонування регіональної економіки;
  • збільшити рівень зайнятості населення і, як наслідок, зменшити рівень бідності;
  • сприяти інтеграції українського бізнесу в європейський економічний простір.

Як і інші європейські організації донори в реалізації програм підтримки Уряду Данії, що координуються Посольством Данії в Україні засновані на проєктному підході. Тобто для отримання підтримки необхідно розробити відповідним чином оформити проєктні заявки. В результаті попередніх консультацій командою з представників РТПП та депутата Миколаївської міської ради Миколи КАПАЦИНИ було визначено наступні найбільш актуальні в сьогоднішніх умовах напрямки для розробки проєктних пропозицій:

  1. Створення міжнародного експертного майданчику на базі РТПП (з обов’язковим залученням іноземних фахівців) з метою опрацювання найбільш дієвих сценаріїв відновлення економіки Миколаївщини на основі аналізу структури регіональної економіки, нагальних потреб внутрішнього ринку, перспективних напрямків розвитку експортного потенціалу. Опрацювання найбільш дієвих для кожної галузі форм підтримки (консалтинг, пільгове кредитування, допомога в формі обладнання, тощо).
  1. Створення міжнародної мережі з розробкою спеціалізованих комунікаційних інструментів представників малого і середнього бізнесу Миколаївщини і Данії. Це сприятиме інтеграції українського бізнесу в європейську економічну систему, шляхом обміну досвідом і найкращими практиками ведення господарської діяльності. Крім того налагодження прямих комунікацій з представниками ділових кіл Данії дозволить активізувати міжнародну торгівлю між нашими країнами.

Довідково (інформація МЗС):  Україна і Данія прагнуть мати добре розвинуті плідні торговельні відносини. Останніми роками вони суттєво збільшили свій товарообіг  https://denmark.mfa.gov.ua/ukraine-and-denmark/trade-and-investment  В Україні у різних сферах економіки діє понад 300 данських компаній. Збільшується зацікавленість данської промисловості до започаткування бізнесу в Україні, економіка якої зростала протягом останніх років на фоні розвитку аграрного сектору, сфери інформаційних технологій, а також припливу прямих інвестицій в Україну.Основний інвестиційний капітал Данії вкладено в українське сільське, лісове та рибне господарство, переробну промисловість, оптову та роздрібну торгівлю і ремонт, професійну, наукову та технічну діяльність.Наприкінці 2021 досягнуто домовленості щодо спільного будівництва данськими та українськими компаніями суден багатоцільового призначення на суднобудівних заводах України.

 

  1. З метою активізації експорторієнтованих галузей регіонального бізнесу організувати на базі РТПП профільні консалтингові курси за напрямками:
  • вивчення бізнес-англійської мови;
  • специфіки експортної діяльності, особливостей міжнародної торгівлі з партнерами з ЄС, вивчення інструментів пошуку партнерів, в тому числі через профільні електронні майданчики.
  1. З метою запобігання корупції, підвищення правової культури в державних закупівлях, організувати на базі РТПП за підтримки міжнародних донорів профільні курси з особливостей процедур здійснення державних закупівель, з орієнтацією на профільних державних службовців, а також представників МСП, що мають намір прийняти участь у державних закупівлях товарів та послуг.