18 травня 2023 року у приміщенні РТПП Миколаївської області відбулося друге засідання Круглого столу з питань проблем економіки у Миколаївській області.

Тема заходу: Відновлення економіки: стан і потреби бізнесу

У засіданні Круглого столу взяли участь директор Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОВА  Корольов Олександр Володимирович, перший заступник Миколаївського міського голови Луков Віталій Дмитрович, директорка Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Шуліченко Тетяна Василівна та представники провідних підприємств  Миколаївської області та територіальних громад – ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект»,  «Миколаївський тепловозоремонтний завод», ТОВ «НІКОТЕКС»,  ТОВ «НІКПЛАСТ-УКРАЇНА», ДП «Миколаївський авіаремонтний завод «НАРП»,  ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» та ін.

Учасники обговорили ступінь виконання завдань, поставлених перед владою на попередньому засіданні, зокрема вирішення проблем забезпечення містян транспортом з метою їх перевезення з і до  робочих місць ( Корабельний район). Олександр Корольов проінформував, що у Корабельному районі  подовжено рух транспорту до приміських населених пунктів до 18 години; вирішується питання про подовження часу руху у цьому  районі ще деяких окремих маршрутів.

Віталій Луков розповів про проблеми формування  прозорого ринку землі та звернувся до присутніх з проханням зворотнього зв’язку для вирішення цих проблем та можливості залучень інвестицій. Також пролунала пропозиція для бізнесу щодо подання заявок на  включення підприємств до списку виконуючих мобілізаційні завдання для оперативного вирішення питань бронювання фахівців.

Продовжено обговорення проблем які хвилюють бізнес – підготовка прфесійних кадрів та їх збереження для підприємств; питання щодо оподаткування та кредитування бізнесу за програмою 5-7-9;  надання допомоги підприємствам, що постраджали від війни; проблеми упорядкування вирішення земельних питань. Президент РТПП Ігор Катвалюк звернувся до Віталія Лукова з пропозицією вийти з ініціативою до державної влади щодо зміни відношення до опадаткування землі в зоні бойових дій.  Перший заступник Миколаївського міського голови в свою чергу  запропонував на наступному засіданнні Круглого столу заслухати пропозиції від бізнесу з цього питання та після їх узагальнення підготувати колективне звернення щодо змін у законодавство.