30 березня 2023 року у приміщенні  РТПП Миколаївської області відбулося засідання Круглого столу з питань проблем економіки у Миколаївській області.

Тема заходу: Відновлення економіки: стан і потреби бізнесу

У засіданні Круглого столу взяли участь директор Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОВА  Корольов Олександр Володимирович, перший заступник Миколаївського міського голови Луков Віталій Дмитрович, директорка Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Шуліченко Тетяна Василівна та представники провідних підприємств  Миколаївської області та територіальних громад – ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект»,  «Миколаївський тепловозоремонтний завод», ТОВ «НІКОТЕКС»,  ТОВ «НІКПЛАСТ-УКРАЇНА», ДП «Миколаївський авіаремонтний завод «НАРП»,  ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» та ін.

Президент РТПП Миколаївької області Ігор Катвалюк відкрив засідання Круглого столу, привітав всіх присутніх, підкреслив, що зустріч представників Миколаївського бізнесу з представниками Миколаївської влади пройде в форматі круглого столу, з метою проведення обговорення всіх питань, які зараз підіймає бізнес перед владою міста та області.
Перший заступник Миколаївського голови Віталій Луков ознайомив присутніх із алгоритмом роботи міськвиконкому  у період воєнного стану. Він підкреслив, що на відміну від 2022 року, у 2023 році міськвиконком, більш за все, зосереджується на питаннях організації інформаційної підтримки містян та представників бізнесу; рішенні проблеми водопостачання; та підготовці плану щодо відновлення міста. Звернувся до присутніх з пропозицією щодо приєднання до процесу підготовки цього плану за всіма напрямками.
Віталій  Луков звернув увагу на те, що вже готується «Майстер-план» (складова генерального плану), головним напрямком якого є «блакитний напрямок». Крім того, важливими є – вирішення проблеми води та розвиток економіки міста. В зв’язку з цим, Віталій Луков запропонував всім присутнім долучатися до роботи в експертній раді, яка створена при міській раді.
Тетяна Шуліченко– директорка Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради додала, що робота експертної ради проходитиме на основі опитування містян. Інформація розміщена на сайті міськради. В обговореннях можуть приймати участь всі бажаючі, висловлюючи свої думки та надаючи пропозиції щодо відновлення міста та вирішення нагальних проблем.
Від імені Миколаївської ОВА  привітав усіх присутніх Олександр Корольов. Він подякував всім присутнім за активну участь у вирішенні складних питань у період воєнного стану та бажання допомогти у відновленні міста та області. Запропонував висловити свої думки з приводу того, що необхідно робити вже зараз для відновлення міста та області. Олександр Корольов підкреслив нагальну необхідність ведення постійного діалогу між бізнесом та владою з метою прискорення вирішення всіх проблем.

Ігор Катвалюк ознайомив всіх присутніх із результатами опитування бізнесу міста Миколаєва, який провели в березні цього року, з метою виявлення проблемних питань, які потребують вирішення з боку влади. Було виділено 5 груп проблем, які об’єднують більшість опитуваних, а саме:

  1. Забезпечення безперебійним електропостачанням. Більшість опитуваних відмічають відсутність інформації з цього питання. Тому саме, міській та обласній владі необхідно проводити інформаційну роз’яснювальну роботу – необхідна «дорожня карта» щодо цього напрямку.
  2. Гостро стоїть питання організації комунікації з владою. Як виявляється, на даний момент немає комунікації, телефонного зв’язку з фахівцями міста та області, з представниками влади взагалі.
  3. Нестача кваліфікованих фахівців у місті, неможливість залучити на виробництва необхідну кількість працівників з досвідом та кваліфікацією.
  4. Питання транспорту та перевезення робітників до міста роботи. Особливо це стосується приміського транспорту.
    Представник  ТОВ «ЛАКОМКА» Олена Бут  уточнила, що велика проблема для бізнесу-доставляти робітників з передмістя на роботу та назад додому, тому що транспорт перестає функціонувати вже о 17.00. Робочий час скорочується до 16.00 для того, щоб люди встигали дістатися до свого житла. Особливо це стосується Корабельного району та приміських населених пунктів Лимани та Галіциново. Запропонувала подовжити час перевезень пасажирів до 19.00.
  5. Проблема упорядкування вирішення земельних питань ( немає можливості подовжити строк оренди комунального майна, права користання земельною ділянкою та інше в період воєнного стану).
    Олег Астахов- ТОВ «ЕСТА-ЛТД» – дав розширене роз’яснення щодо цієї проблеми – пояснив, що проблема упорядкування земельних питань – дуже нагальна, потребує якомога скорішого вирішення, миколаївському бізнесу вкрай важливо мати прямий контакт із владою щодо його вирішення. Крім того, він звернув увагу на ще один аспект- територія заводу ЧСЗ, яка оснащена всім необхідним для роботи малих та середніх підприємств, пов’язаних із суднобудівною галуззю. Запропонував звернути увагу на цю проблему та надати можливості миколаївському бізнесу користуватися причальними спорудами та крановим обладнанням для можливості безперешкодного спускання готових суден на воду. Запропонував одночасно вирішити питання відновлення дороги по вул. Проектна до річкового порту.
    Віталій Луков – дав пояснення відносно території колишнього заводу – є думка обговорити з Президентом України питання стосовно проведення демілітаризації колишнього заводу ЧСЗ. Для цього треба підготуватися, заслухавши думки миколаївського бізнесу стосовно даної проблеми. Запропонував звертатися з цього питання до департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради. Що стосується питань подовження дозволів із землекористування, треба звертатися до нього особисто.

Представник ТОВ «Миколаївський хлібзавод №1» Олена Ракова звернулася до всіх присутніх з пропозицією проводити роботу з підтримки вітчизняного товаровиробника, покупати продукцію, перш за все, місцевого товаровиробника,  який продовжує виробляти продукцію в місті та області, не зважаючи на скрутну ситуацію.

Ігор Катвалюк подякував всім присутнім за активну участь у зустрічі, за бажання миколаївського бізнесу долучатися до діалогу із владою задля рішення всіх питань, які виникають в місті і області в процесі їх відновлення та нагадав  про рішення, щодо  проведення регулярних  «круглих столів» для спілкування бізнесу із владою.