02 серпня 2024 року у приміщенні РТПП Миколаївської області відбулася нарада щодо економічного розвитку Миколаївської області за участі заступника Міністра економіки України Віталія Кіндратіва.

До зустрічі долучилися заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Микола Марінов, директор департаменту економічного розвитку, регіональної політики ОВА Олександр Корольов, президент Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області Ігор Катвалюк та директор Миколаївського обласного центру зайнятості Дмитро Оборонько, а також та представники провідних підприємств  Миколаївської області та територіальних громад: АТ «НВКГ «Зоря» – «Машпроект»; ТОВ «ЕрАгро»; ТОВ «Нікотекс»; ТОВ «Суднобудівний завод  «Океан»; ТОВ «Завод металоконструкцій «Океан»; ФГ «Органік Сістемс»; ТОВ «Миколаївський хлібзавод № 1»;  Виробничо-торговельна фірма ВЕЛАМ ТОВ; ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв»; ТОВ  «Солар сервіс»; ТДВ «Оріон-Авто»; ТОВ «Агро-Юг-Сервіс»; ТОВ «Онікс»; ТОВ «Корпорація «Промстан»; ТОВ «Аміко Комплект»; ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «Нібулон»; ДП “Миколаївський авіаремонтний завод “НАРП.

На початку наради Олександр Корольов розповів про економічну ситуацію в області, зокрема про масштаби реалізованої продукції, обсяги кредитування бізнесу, релокацію підприємств до інших регіонів, проблематику та перспективи створення індустріальних парків.

«Індустріальні парки є рушійною силою у напрямку економічного зростання як регіону, так і країни вцілому. Наразі ми маємо два масштабні проєкти щодо створення таких парків на Миколаївщині: приватний «Техно Парк Вознесенськ» та комунальний «Миколаїв». Проєктні пропозиції у цьому напрямку також напрацьовують громади», – зазначив він.

Зі своєї сторони Віталій Кіндратів повідомив, що у цьому році Міністерство економіки України затвердило програму «Державне стимулювання створення індустріальних парків».

«Відповідно до цієї програми ініціатор створення чи керуюча компанія індустріальних парків можуть подавати заявки на отримання державного стимулювання за двома ключовими напрямами: безповоротне фінансування для облаштування індустріальних парків та будівництва необхідної інженерно-транспортної інфраструктури, а також компенсація витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж», – сказав заступник Міністра економіки України.

Далі учасники наради обговорили питання, повʼязані із впровадженням пільгових програм у сфері енергетики, а також право бізнесу на бронювання військовозобов’язаних працівників.

Наприкінці зустрічі Віталій Кіндратів висловив вдячність підприємцям за збереження економіки регіону під час війни, створення нових робочих місць та підтримку бюджету за рахунок сплачених податків.