Уряд та представники українського бізнесу підписали заяву про поглиблення співпраці між державою і підприємцями для покращення бізнес-клімату в Україні. Документ підписали під час презентації Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», створеної за ініціативи Президента України. 

Текст Спільної заяви:

Українське підприємництво у час повномасштабної війни — частина обороноздатності держави. При купівлі продукції українського виробництва до 40% коштів повертається назад у бюджет у вигляді податків та зборів. Майже кожна гривня цих коштів опісля спрямовується на підтримку сектору безпеки та оборони.

Своє військо Україна може фінансувати виключно власними ресурсами — саме із податків, які сплачують підприємці. Тому розвиток, ефективна та безперебійна робота вітчизняного бізнесу дає державі можливість забезпечувати українських воїнів зброєю, амуніцією, їжею, платити зарплати.

Крім того, розвиток українських виробників — це можливість забезпечувати мільйони українців робочими місцями і менше залежати від імпорту, зокрема і в секторі безпеки та оборони.

За 33 роки української Незалежності взаємовідносини бізнесу та влади пройшли різні трансформаційні періоди. Від моментів, коли недобросовісні підприємці працювали “в сіру”, не працевлаштовували офіційно своїх працівників та не платили податків. До моментів, коли окремі державні службовці зловживали становищем та використовували посади для власного збагачення.

Бізнес-клімат в Україні досі потребує суттєвого покращення, створення привабливих умов для залучення інвестицій у всі галузі України для забезпечення економічного зростання та відновлення країни. Повномасштабне вторгнення стало каталізатором змін. Українське суспільство стало менш терпимим до несправедливості та проявів корупції й на різних рівнях долає це явище. Уряд впроваджує антикорупційні реформи і продовжує дерегуляцію.

Свою неефективність показала і стара система взаємодії бізнесу та влади. Тиск на підприємців з боку силових структур призвів у кінцевому результаті до збурення суспільства.

Перед обличчям екзистенційної загрози для існування української державності, побудова ефективної взаємодії між бізнесом і владою — питання національної безпеки України.
Ефективна взаємодія потребує побудови нового формату діалогу для розв’язання нагальних питань й для напрацювання нового суспільного договору між підприємцями і державою, зокрема у спільній протидії й запобіганні незаконному тиску на підприємців, прозорому оподаткуванні і чесній сплаті податків, впровадженні механізмів розвитку українських виробників.
Тож цим документом Сторони декларують прагнення до створення в Україні сприятливих умов для ведення бізнесу і відзначають необхідність сплати податків підприємцями.

Сторони декларують, що держава має:

  • Створювати умови для унеможливлення неправомірного тиску силовиків на бізнес;
  • Зменшувати адміністративне навантаження та підвищувати прозорість системи оподаткування;
  • Підвищувати прозорість роботи митниці;
  • Формувати сприятливий бізнес-клімат;
  • Продовжувати дерегуляцію економічних відносин, де це можливо і доцільно;
  • Впроваджувати програми розвитку українських виробників, в тому числі шляхом доступу до публічних закупівель і стимулювання попиту на українські товари;
  • Сприяти інвестиціям через доступ до дешевого фінансового ресурсу, розвитку промислової інфраструктури і спрощення приєднання до мереж, доступу до сировини; страхування інвестицій;
  • Відкривати зовнішні ринки для українських товарів і забезпечувати підтримку українського несировинного експорту.

Сторони також декларують, що представники бізнесу мають:

  • Сплачувати податки у передбаченому законодавством обсязі;
  • Офіційно працевлаштовувати працівників та офіційно виплачувати повну заробітну плату;
  • Не співпрацювати із російською федерацією;
  • Інвестувати у виробництво та розвиток бізнесу в Україні;
  • Забезпечувати гідне повернення ветеранів у робоче середовище.

Підписанти декларації визначили пріоритетними першочерговими напрямками для співпраці між державою і підприємцями:

  • Напрацювання практичних рішень для зменшення тиску на підприємців зі сторони правоохоронних органів, зокрема напрацювання відповідних змін в КПК;
  • Перезавантаження Бюро економічної безпеки;
  • Визначення критеріїв віднесення бізнесу до категорії «білого» та переліку переваг для такого бізнесу;
  • Створення платформи для отримання зворотнього зв’язку від підприємців;
  • Напрацювання ініціатив для підтримки розвитку українських виробників;
  • Напрацювання рішень для вдосконалення та діджиталізації системи бронювання та відряджень;

Робота над розробкою рішень здійснюватиметься на базі Ради з підтримки підприємництва, а також на платформі «Зроблено в Україні» та майданчиках українських бізнес-об’єднань.