Кабінет міністрів України запровадив нові санкції щодо Російської Федерації. До списку заборонених російських товарів додали нові, а на всі товари з РФ запровадили мито.Про це на засіданні Кабміну заявив перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів.

За ініціативи Мінекономрозвитку Кабмін схвалив рішення розширити перелік заборонених до ввезення в Україну товарів з РФ.
Таким чином, до переліку потрапили:

  • портландцемент, глиноземний цемент, цемент шлаковий, сульфатостійкий цемент і подібні гідравлічні цементи, забарвлені або незабарвлені, готові або у вигляді клінкерів;
  • фанера клеєна, панелі фанеровані та аналогічні матеріали з шаруватої деревини.

Як зазначив Володимир Гройсман, до переліку включили ті товари, які також виготовляють в Україні або є можливість їх заміни.

“Сьогодні ми приймемо рішення про те, що вводимо дзеркальні санкції щодо Росії. Ми введемо ембарго на ті товари, які ми сьогодні повністю виробляємо або можемо замінити. Я хочу звернути увагу, що це зробить Україну сильнішою. ​​Ми введемо спеціальні мита на російські товари , щоб дати відсіч агресору “, – додав Гройсман.

До того ж Кабмін ухвалив рішення про запровадження спеціального мита на всі російські товари, які будуть намагатися завезти на українські ринки. Винятком будуть лише вугілля, кокс, бензин, скраплений газ та фармацевтична продукція.

Спеціальне мито запровадять вже з 1 серпня 2019 року. Отримані митні гроші будуть надходити у спеціальний фонд Державного бюджету та використовуватися для фінансування заходів з імпортозаміщення.

Нагадаємо, 18 квітня Російська Федерація ввела заборону на експорт в Україну нафти та нафтопродуктів. Також було введено ембарго на ряд українських товарів, включаючи одяг і взуття, а також труби і пакувальні матеріали.