Сергій Миколайович Хоменко – начальник відділу експертиз – найбільшого підрозділу РТПП Миколаївської області. Сергій Миколайович керує відділом з 2013 року.

У сьогоднішньому інтерв’ю він докладно розповідає про роботу відділу експертиз

Корр.:
Сергій Миколайович, експертиза – це один з фундаментальних напрямків роботи торгово-промислової палати. За останні десятиліття у зв’язку зі скороченням виробництва на промислових підприємствах багато регіональних торгово-промислових палат значно втратили в цій сфері діяльності. А як справи у Миколаєві?
С. Хоменко:
Ви справедливо зауважили, що експертиза – це дуже важливий, я б навіть сказав, один з основних видів діяльності торгово-промислових палат. Скорочення виробництва в Україні призвело і до зменшення кількості видів експертиз в торгово-промислових палатах, бо в них просто відпала потреба. На відміну від цього, РТПП Миколаївської області – одна з небагатьох регіональних палат в Україні, що за останні 10-15 років не лише спромоглася зберегти всі види експертиз, а й додати нові. Крім того, зважаючи на наявність у Миколаєві морських портів, ми знайшли такі напрямки діяльності, що дозволяють бути корисними підприємствам та приватним підприємцям усього південного регіону.

Корр.:
Відділ експертизи – найбільший відділ РТПП. Тут працюють майже 20 фахівців.
С. Хоменко:
Так. Експертиза та оцінка – це загальне поняття. І включає воно в себе дуже різнопланові види робіт. Тому спеціалісти – експерти та оцінювачі працюють у секторах, які разом утворюють наш відділ. А саме, сектор товарознавчої експертизи, сектор оцінки майна та земельних ділянок, сектор експортного контролю (недержавна експертиза товарів подвійного призначення), лабораторія радіологічного контролю, сектор судових експертиз.

Корр.: Хто є замовником експертиз?
С. Хоменко: Коло замовників дуже широке, бо існує безліч ситуацій, коли підприємству або приватному підприємцю потрібен висновок експерта. Це і підтвердження якості товару, і визначення кількості експортно-імпортних вантажів, і оцінка майна, майнових комплексів або землі під час здачі в оренду, приватизації, розгляду судових справ та інше.

Корр.: Доречі, на судовій експертизі слід зупинитись окремо.
С. Хоменко: Судова експертиза у нас в державі підпорядковується Міністерству юстиції. Судові експерти працюють як у держаних органах – це Інститути судових експертиз або їх філії, так і не у недержавних установах, однією з яких є РТПП Миколаївської області.
Судові експерти є незалежними спеціалістами у своєї роботі, за тими напрямками судової експертизи на які вони отримали дозвіл у Міністерстві юстиції України. Їх висновки або дослідження використовуються при розгляді справ у суді або під час ведення слідства правоохоронними органами.
Слід зазначити, що керівництво нашої торгово-промислової палати ретельно відслідковує попит з боку бізнесу на наші послуги. І за необхідності наші експерти направляються на навчання, одержують відповідні сертифікати, а РТПП одержує ліцензії на нові види діяльності.
Судові експертизи бувають різні: будівельні-технічні, автотоварознавчі, економічні, товарознавчі та інші.
Один з найбільш затребуваних зараз напрямків – судова будівельно-технічна експертиза. Ми таку проводимо. У палаті є досвідчені експерти в цій галузі. В частині судових будівельно-технічних експертиз – це дослідження об`єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій і відповідних до них документів. Будь-яке підприємство, що має на своїй території якісь будівлі або споруди, може зіштовхнутись з проблемними питаннями. Це і дозволи на експлуатацію конструкцій, і поточні та капітальні ремонти, на останок, банальні непорозуміння із сусідами. Все це може призвести до суперечливих ситуацій, коли справу вирішує суд.
Наступний не менш затребуваний вид судової експертизи – розподіл земель або визначення порядку використання земельних ділянок. 80 відсотків звернень тут надходять від приватних осіб. Але буває й таке, що підприємства між собою сперечаються. Наприклад, 2 території, 2 земельні ділянки. І там відбувається або захоплення, або накладання планів, або непорозуміння з проектом відведення земельних ділянок за кадастровими номерами. Ось такі ситуації потребують судової експертизи.

Корр.: Зараз багато земельних ділянок і майна здається в оренду. І подекуди люди не знають, як визначити вартість майна.
С. Хоменко: Палата завжди займалася оцінюванням, як землі, так і нерухомості. Ситуації, коли потрібна оцінка землі або нерухомості, можуть бути дуже різні, починаючи від визначення кошторису ремонту споруди і закінчуючи судовими справами про відчуження майна або відшкодування заподіяних збитків.

Корр.: Крім великого блоку судових будівельно-технічних експертиз в палаті є блок судової економічної експертизи.
С. Хоменко: На сьогодні цей напрямок експертизи розвивається.
Будь-який бізнес – це економіка, бухгалтерія, витрати, доходи.
В процесі господарської діяльності можуть виникати спірні ситауації зі страхуванням, і проблеми з банками, і непорозумінні між бізнес-партнерами.
Ми виконуємо експертизи у будь-якій сфері: витрати, людські ресурси, ресурси праці, машини, механізми, перевірка діяльності підприємств та інші питання, які поставить судовий орган.
В майбутньому планується розвиток ще однієї гілки судової експертизи, а саме, судово-товарознавчої експертизи.
Експертизи товарознавчі – це основа з основ, яку всі підприємства знають. Нас завжди залучають до визначення кількості, якості, комплексності будь-яких товарів.
Миколаїв – великий транспортний вузол. Сюди прибувають вантажі вагонами, цистернами, автомашинами, морським та річковим транспортом. І часто підприємства стикаються із нестачею вантажів. Значно рідше – з перевантаженням, але й таке трапляється. А наші експерти визначають реальну кількість вантажу і надають замовнику свій висновок, який вже можна використовувати у подальшому і для з’ясування ситуації з бізнес-партнером, і для пересування товару через митний кордон.
Але це товарознавча експертиза класична. Акти торгово-промислової палати приймаються до розгляду у суді тільки коли всі сторони судового процесу не заперечують проти цього. При цьому, у судових справах дуже рідко трапляється так, що усі згодні з представленням тих чи інших документів до суду, і частіше одна зі сторін заперечує проти звичайної товарознавчої експертизи. Тому керівництвом нашої торгово-промислової палати прийнято рішення щодо направлення наших фахівців на спеціальне навчання, з тим щоб у подальшому вони мали дозвіл на проведення саме судової товарознавчої експертизи.
Відповідно до Законодавства України або на ухвалу суддів можна робити експертизи досудові. Це багато в чому спрощує роботу адвокатів. Тобто людина ще до позову до суду може звернутися в РТПП для проведення досудової експертизи. Тоді судовий експерт оформлює документ дослідженням судовим, а не висновком. Його приєднують до основного позову, і суддя розглядає комплект документів. Дуже часто буває таке, що потім судова експертиза вже не призначається. Це великий бонус. І підприємства, і приватні особи таким чином зберігають час, особливо якщо питання термінове.

Корр.: Один з нових напрямків у вашому відділі – це цінові експертизи.
С. Хоменко: Це висновки товарознавчої експертизи про діапазон цін на товари або послуги, як на території Миколаєва і області, так і на території всієї України. Ці висновки необхідні, в першу чергу, підприємствам, що ведуть експортно-імпортну діяльність. Експерт знаходить аналог товару на території України або за кордоном. Готує висновок про діапазон цін. Ця послуга актуальна, оскільки захищає в рамках Закону України будь-яке підприємство.

Корр.: Окремі види експертиз у нашому регіоні проводяться виключно Регіональною торгово-промисловою палатою.
С. Хоменко: Йдеться, насамперед, про експертизу експортного контролю. Цей напрямок діяльності палаті вдалося зберегти і розширити. Ми проводимо контроль товарів подвійного призначення, які переміщуються через кордон України. В Миколаївській області, дійсно, право видавати такі висновки є у РТПП (в тому числі й не тільки для підприємств Миколаївської області, а і для підприємств на території усієї України). В цілому по Україні є лише декілька палат, які мають дозвіл на проведення таких експертиз. Таке право нам діллегіровано Державною службою експортного контролю України.
Будь-яке підприємство, яке свою продукцію відправляє за кордон, або купує за кордоном частину деталей, механізмів, повинно заявити, чи може ця продукція відноситись до військового відомства або не може. Це не обов`язково цілий літак або танк, це можуть бути деталі, матеріали, програмне забезпечення та ін. Всі ці блоки мають під собою окремий дозвіл. У нас є сертифіковані спеціалісти з ліцензією на підготовку та надання відповідних висновків. І ми можемо визначити, має цей товар подвійне призначення або ні. З нашим висновком підприємство уникає претензій з боку правоохоронних, податкових або таможених органів.

Корр.: А мені залишається додати, що серед торгово-промислових палат України Регіональна Торгово-промислова палата Миколаївської області знаходиться у трійці лідерів з проведення усіх видів експертиз.
С. Хоменко: Дякую за можливість розповісти про роботу відділу експертиз і запрошую усі підприємства для співпраці з нашою палатою.