Науково-дослідний центр «Афіна Паллада» розпочав свою роботу у Миколаєві на початку 2019 року. Та днем свого народження колектив вважає 29 квітня, коли був підписаний перший договір на виконання профілюючої послуги – агрохімічний аналіз ґрунту. Рік роботи – це зовсім небагато з точки зору історії. Та для підприємства, яке до цього існувало лише у вигляді бізнес-ідеї, а виросло у потужну сучасну лабораторію, рік виявився тим терміном, протягом якого сформувався авторитет серед замовників і партнерів, продемонстровано високий рівень точності досліджень, склалося і розширюється коло постійних клієнтів.
Про роботу сучасної агролабораторії, розташованої на півдні України, розповіла виконавчий директор НДЦ «Афіна Паллада» Аліна Кокошко.

 

Корр. Чим лабораторія НДЦ «Афіна Паллада» вирізняється серед інших агрохімічних лабораторій?

А.К. Переваг багато. По-перше, ми проводимо дослідження на оптико-емісійному спектрометрі з індуктивно зв’язаною плазмою, який вироблено у США. Ми постійно знаходимось на он-лайн зв’язку з виробниками цього обладнання. І коли деякі керівники господарств нам кажуть, що користуються послугами закордонних агролабораторій десь у Канаді, Голандії, США, ми пропонуємо їм відвідати наш Науково-дослідний центр, побачити наше обладнання, а потім просто порахувати свої гроші і витрати часу. Наше сучасне обладнання, до речі, найновіше в Україні, дозволяє визначати 74 елементи періодичної системи Мендєлєєва.
По-друге, ми мобільні. Дві спеціалізовані автомашини Ford Ranger з автоматичними установками для відбору проб ґрунту можуть дістатись у будь який куточок нашої країни. Сьогодні ми вже працюємо у 20 з 24 областей України. Замовниками наших послуг стали понад 500 сільгосппідприємств. І це, в основному, крупні господарства, де посівні площі обчислюються тисячами гектарів. Та при цьому ми приділяємо увагу і невеличким фермерським господарствам. Нам імпонує дбайливе ставлення фермерів до своєї землі і прагнення вести господарювання на сучасному рівні з використанням наукового підходу. Загалом можу сказати, що перший рік роботи нашої лабораторії дозволив нам переконатись в тому, що українська земля нарешті отримала дбайливих господарів. Переважна більшість сільгоспвиробників регулярно перевіряють стан ґрунтів, дбають про збереження їх родючості, а це дуже важливо. Ми повинні спільними зусиллями зберегти цей скарб для нащадків.
По-третє, ми чутливо реагуємо на потреби сільськогосподарських підприємств і розширюємо спектр наших послуг у відповідності до їх запитів. Так, вже цього року придбали обладнання для визначення вмісту продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту. Ми спостерігаємо цього року тривалу посуху на півдні та у центральних областях країни. І до цього нас спонукали численні запити аграріїв на такий вид досліджень.
Взагалі комплекс досліджень, що робиться в нашій лабораторії, дуже розгалужений.

Корр. Тобто, ви займаєтесь не лише агрохімічним аналізом ґрунтів?

А.К. Спектр наших послуг дуже широкий. Крім агрохімічного аналізу ґрунту, ми пропонуємо сільгоспвиробникам аналіз насіння на схожість, енергію росту, чистоту, визначення збудників грибкових захворювань. Проводимо аналіз води для зрошення та бакових сумішей. Уявіть собі, що буде з рослинами, якщо полити їх водою з Інгульця, коли туди скинули воду з водосховищ металургійного комбінату? Тож, перед тим, як робити забір води для зрошення, її слід обов’язково перевірити в лабораторії. Проводимо ми аналіз і питної води на вміст солей важких металів та відповідність ДСТУ. Такою послугою у нас користуються в основному сільські ради, які забезпечують населення питною водою із свердловин.
Окрема тема – аналіз мінеральних добрив на вміст заявленої речовини. Подекуди доводиться стикатись з недобросовісними постачальниками, які пропонують аграріям неякісні добрива. Тож, наша лабораторія і тут стає у нагоді.
І переходимо саме до рослин. Ми визначаємо точну концентрацію основних елементів живлення у рослині по листу. Визначаємо дефіцит елементів в рослині і надаємо рекомендації по внесенню добрив з урахуванням потреби під запланований врожай. Проводимо діагностику збудників грибкових захворювань.
Якщо зупинитись більш детально на аналізі ґрунтів, то слід зазначити, що ми не лише визначаємо наявність тих чи інших елементів, а ще й здійснюємо контроль за сольовим режимом, визначаємо гідролітичну кислотність.
Всі наші послуги – це реальна допомога агроному. А ще – це значна економія коштів. Ті господарі, які звикли рахувати свої гроші, розуміють, що на підставі лабораторних досліджень можна значно зекономити на внесенні мінеральних добрив, розрахувавши їх кількість згідно нашим рекомендаціям.

Корр. Вашими послугами користуються лише господарства, які вирощують зернові?

А.К. Ні, безумовно ні. Ми працюємо і з господарствами, які вирощують овочі у відкритому та у закритому ґрунті, тобто тепличні господарства теж стають нашими клієнтами. Для них, крім ґрунту, дуже важлива якість води, яка використовується у теплиці. Нещодавно ми стали учасниками Програми лояльності для членів Асоціації «Ягідництво України». Нашими послугами користуються садоводи. Ми робили дослідження ґрунтів і під закладку нового саду, і у садах, яким вже декілька років.

Корр. Підбиваючи підсумки першого року роботи, що Ви хотіли б відмітити в роботі Вашого підприємства?

А.К. Всього за рік нашими послугами скористались сільгоспвиробники 20-ти з 24-х областей України. Ми дослідили понад 1 млн. га земель. У жовтні минулого року, тобто рівно через півроку з моменту початку роботи, ми пройшли міжлабораторні випробування інституту ім. О.Н. Соколовського і показали один з найкращих результатів. Ми стали членами Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області і Торгово-промислової палати України. На цьому хочу зупинитись окремо, бо це – велика честь для нас. І ми постійно відчуваємо турботу про нас, як про молоде і перспективне підприємство, з боку фахівців і керівництва Регіональної торгово-промислової палати. Оперативні консультації, контакти із зарубіжними партнерами, послуги перекладача, запрошення до участі у семінарах – все це нам дуже корисно і приємно. Нашу лабораторію відвідали президент РТПП Миколаївської області Ігор Катвалюк, віце-президент Володимир Матвєєв, начальник відділу інформації та освітніх програм Ірина Скорбіліна. Разом з Іриною Скорбіліною ми провели семінар в РТПП для керівників ОТГ та голів сільрад з питань підготовки до відкриття ринку землі.
Крім цього, ми стали партнерами Українського бізнес-проекту розвитку овочівництва UHBDP, що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади. Нещодавно, як я вже казала, стали учасниками Програми лояльності для членів Асоціації «Ягідництво України».
Ми постійно розширюємо спектр послуг для аграріїв, встановлюємо нове обладнання, щоб задовольняти запити наших клієнтів на проведення якісних лабораторних досліджень на сучасному рівні.
А найголовніший наш скарб – це молодий перспективний творчий колектив. І саме в цьому запорука нашого успіху і розвитку. Завідувач лабораторії Катерина Свідерська проводить методичні наради для фахівців лабораторії, знайомить з досвідом сучасних досліджень, виступає на семінарах і конференціях для аграріїв, висвітлюючи проблеми збереження і підвищення родючості ґрунтів і ролі в цьому процесі агрохімічних лабораторій.
Начальник комерційного відділу Тетяна Шилова – це людина, яка знає про нашу лабораторію, про наші послуги все. Досвідчений цінний фахівець. При першому ж зверненні замовника вона здатна надати змістовну консультацію, порадити види досліджень і терміни їх проведення.
У нас в Науково-дослідному центрі працюють дуже талановиті люди. Дизайн всієї рекламно-інформаційної продукції забезпечує Марія Таран. За фахом і посадою – економіст. А дизайн поліграфічної продукції, можна сказати, її хобі. Та хобі на професійному рівні!
А заступник завлабораторією Анастасія Петрик, крім своїх основних обов’язків, практикує створення презентацій і інформаційних матеріалів в електронному вигляді. Розробляє дизайн, наповнює змістом.
Добрі слова можу і хочу сказати про кожну людину в нашому колективі. Бо бачу, що є бажання працювати, навчатись нового, розвиватись. Навіть стажери у нас особливі. Беруться до справи з таким ентузіазмом, натхненням, що просто по-доброму заздриш їм – таким молодим, таким захопленим.

Корр. Ви так розповідаєте про свій колектив, що мені дуже захотілося напроситися до вас у гості і з усіма познайомитись.

А.К. Будемо раді! Ми завжди раді гостям. Нас часто відвідують фермери, агрономи, керівники підприємств. Ми залюбки демонструємо їм можливості нашої лабораторії, знайомимо зі спеціалістами. Тож, ласкаво просимо до агролабораторії НДЦ «Афіна Паллада».

Корр.  Як можна замовити послуги лабораторії?

А.К.  Це дуже просто. Достатньо зателефонувати за номерами 067 703 91 10 або 068 068 65 68. І ви почуєте голос когось із наших менеджерів – або Оксани Юрченко, або Анни Сергієнко. А може і самої Тетяни Шилової. Кожна з них компетентно відповість на ваші запитання і порадить, який пакет досліджень ґрунту вам буде найкориснішим, які супутні лабораторні дослідження слід провести і у які строки. Докладніше дізнатись про наші послуги можна на сайті www.afina-pallada-lab.com.

Корр.  Дякую за розмову. Наша українська земля заслуговує на дбайливих господарів, а сільгоспвиробникам нашого регіону просто пощастило, що вони можуть скористатись послугами такої сучасної, обладнаної на європейському рівні лабораторії.

Олена Хмельницька